keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Hituset eli hivenaineet ja vitamiinit

Voi tätä viidakkoa. En ole ennen kovinkaan perehtynyt vitamiinien ja hivenaineiden tarpeeseen, mitä nyt vähän syönyt rautaa verenluovutuksen jälkeen ja D-vitamiinin aloitin ehkä reilu vuosi sitten kynsien liuskottumisen takia. Tosin tuota D-vitamiiniahan suositellaan kaikille Suomessa vähäisen auringon paisteen vuoksi muutenkin. Ajattelin koittaa aloittaa ajoissa näiden vitamiinien saannin, kun muutamia suositellaan saatavaksi jo ennen raskautumista, jotta rakennusaineita on valmiina sikiön kehittymistä varten.

Foolihapon tarpeeseen raskausaikana törmäsin jo vähän aikaa sitten, mutta muuten tässä ollaan aika ulalla. Otin siis vähän selvää asioista ja kirjoittelin itselleni ylös, toivottavasti jollekin muullekin tästä olisi apua.

Kuva täältä
Tässä lyhyesti muutamasta raskausaikana erityisen tärkeästä vitamiinista, vinkatkaa jos jotain oleellista unohtui!

Raskaana ollesaan foolihappoa tarvitaan kaksi kertaa niin paljon (400 mg/vrk) kuin normaalisti ja sen syöminen kannattaisi aloittaa jo hyvissä ajoin, jopa kolme kuukautta ennen hedelmöittymistä.  Sitä saa tuoreista kasviksista (varsinkin parsakaalissa ja muissa vihreissä), hedelmistä ja marjoista, näitä olisi hyvä syödä 5–6 annosta päivässä. Myös täysjyväviljavalmisteet, vehnäleseet, ruskeat pavut ja kanamunan keltuainen sisältävät foolihappoa. Foolihappo vaikuttaa verisolujen muodostumiseen. Puute voi aiheuttaa hermostoputken sulkeutumishäiriön tai suulakihalkion. Iiks, näitä en halua!
Kuva täältä
D-vitamiinia tarvitaan sikiön luuston ja hampaiden kasvattamiseen. Kannattaa napata purkista. Sitä suositellaan syötävän 10 mg/vrk. D3 muotoa mielellään (mitä ikinä se sitten tarkoittaakin..)


Kalsiumia suositellaan myös ( 900 mg/vrk), sekin vaikuttaa luuston kasvuun. Kannattaa siis juoda maitoa ja syödä juustoa. Monessa paikassa oli oikein maininta, että 6 dl maitoa ja 2-3 viipaletta juustoa. Onpa helppoa. Mutta mites kasvissyöjät hoitavat tämän?

Raudan tarve on melko yksilökohtaista. Joillakin hemoglobiinitaso voi laskea raskauden aikana, kun veren määrä kasvaa, mutta punasolujen määrä ei kasva samassa tahdissa. Hemoglobiinin ollessa alle 115 g/l, tulisi rautaa syödä (50–100 mg/vrk). Tämä alkaen viikoilta 12 -20.

Niin ja se A-vitamiini. Sen syömistä tulisi välttää raskaana ollessaan. A-vitamiinia on runsaasti maksassa ja sitä tulisikin välttää raskausaikana. Tosin vähän ristiriitaista on että maksasta saisi paljon myös rautaa. Myöskään kalanmaksaöljyä ei kannata syödä.


Mitä vitamiineja te syötte ja mikä merkki tuntuu parhaalta hinta laatu suhteeltaan? Kannattaako tuota foolihappoa ottaa purkista vai riittääkö ruoasta tulevat ainekset?

Itselläni on melko hyvä ruokavalio jo muutenkin (tai ainakin uskoisin niin..), syön ruisleipää ja juon maitoa, tykkään vihanneksista ja kasviksista ja hedelmistä, niin niitä tulee melko hyvin syötyä. Taidan kuitenkin lisätä ruokavalioon noita vihreitä kasviksia ja hedelmiäkin vähän enemmän nyt.

Lähteinä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Vau.fi sivusto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti